Πάρος Κατοικία 19

Share to

Πάρος – Κυκλάδες, σχεδιασμός κατοικίας

ΠΗΓΗ

Ελληνικές Κατασκευές
Έκδοση
Maison de Campagne

Η κατοικία βρίσκεται στη περιοχή “Ζωοδόχου Πηγής” στην Πάρο και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον κόλπο της Νάουσας, σ’ ένα οικόπεδο 8.000m2.

 

design by DIMITRIS AGIOSTRATITIS
text DIMITRIS AGIOSTRATITIS / photos GEORGE FAKAROS

 

Πρωταρχικός σχεδιαστικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια κατοικία εναρμονισμένη με το τοπίο, επηρεασμένη από στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με καθαρές και λιτές γεωμετρικές γραμμές, που θα εκμεταλλεύεται πλήρως τη θέα του οικοπέδου και θα καλύπτει ταυτόχρονα τις σύγχρονες λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Για την κατασκευή της κατοικίας χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά της τοπικής αρχιτεκτονικής – πέτρα, σοβάς τσιμεντοκονία – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ποιότητα, δημιουργώντας συγχρόνως μια αίσθηση συνέχειας με το τοπίο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη δημιουργία προστατευμένων εξωτερικών χώρων από τον ήλιο και τον αέρα γύρω από την πισίνα, ιδανικά σημεία χαλάρωσης.

Μια μεγάλη ξύλινη πέργκολα, που ενώνει τους δύο όγκους του κεντρικού κτιρίου, προσφέρει μια σκιερή και απάνεμη “αγκαλιά” για την εξωτερική τραπεζαρία του σπιτιού, η οποία λειτουργεί σαν προέκτασή του.

Η κατοικία διατάσσεται σε δύο επίπεδα. Η πρόσβαση από την κύρια είσοδο οδηγεί στους μονώροφους χώρους του σαλονιού με τα πολλά ανοίγματα, που προσφέρουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα, στην κουζίνα και στο πρόχειρο καθιστικό από την αριστερή πτέρυγα της κατοικίας.

Ο διώροφος όγκος στα δεξιά της εισόδου εσωκλείει στο ισόγειό του τους χώρους των παιδικών υπνοδωματίων με άμεση πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο.

Στο πρώτο επίπεδο του ίδιου όγκου, βρίσκεται το κύριο υπνοδωμάτιο της κατοικίας, με το λουτρό του, τις walk-in closets του και πρόσβαση σε μια ιδιωτική εξωτερική βεράντα, απολαμβάνοντας ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Eσωτερικά, λιτά λευκά έπιπλα εξοπλίζουν τους χώρους, δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς και συνθέτοντας ένα καθαρά κυκλαδίτικο σκηνικό.

Τεχνολογία και παράδοση, σύγχρονη αισθητική και παραδοσιακές φόρμες, παρελθόν και παρόν συνομιλούν βάζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική να τη δει κανείς από μια πιο σύγχρονη οπτική γωνία.