Προστασία φυσικών πετρωμάτων

Share to

Οδηγίες για την προστασία φυσικών πετρωμάτων

Γενικά

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά και δυστυχώς κυρίως μετά την τοποθέτηση όλων των φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων ειδικά στα δάπεδα είναι:
• υπολείμματα τσιμέντου
• ασπρίλες
• διάφορες βρωμιές (σκόνη, χώμα, υπολείμματα τροφών, λάδια-λίπη)
Οι παρακάτω οδηγίες έχουν σαν στόχο να προλάβουν την δημιουργία τέτοιων “λεκέδων”.

Πριν την τοποθέτηση

Αν η πέτρα είναι μέτριας ή μεγάλης απορροφητικότητας, σωστό είναι να προλάβουμε την μεταφορά αλάτων από τσιμέντο-αρμό-νερά στην επιφάνεια της (ασπρίλες), με ένα υδρο-απωθητικό εμποτιστικό (π.χ. SOL 170) σε όλες τις επιφάνειες. Αυτό μειώνει στο ελάχιστο την απορροφητικότητα της πέτρας χωρίς να επηρεάζει καθόλου το φυσικό της χρώμα.

Κατά την τοποθέτηση

Προσέχουμε να καθαρίσουμε οποιαδήποτε υπολείμματα-βρωμιές άμεσα με βρεγμένο σφουγγάρι.

Μετά την τοποθέτηση

3-5 μέρες μετά την αρμολόγηση καθαρίζουμε τυχόν εναπομείναντες βρωμιές (συνήθως υπολείμματα τσιμέντου) με ειδικά καθαριστικά (π.χ. DETERFUG / DISYCOTT). Ιδανική είναι η χρήση πλυντικού μηχανήματος με σκληρή βούρτσα.

Αδιαβροχοποίηση
Αφού στεγνώσουν οι επιφάνειες για 2-4 μέρες εφαρμόζουμε ένα εμποτιστικό πέτρας, το οποίο κλείνει τους πόρους, την αδιαβροχοποιεί και την προστατεύει από όλες τις βρωμιές. Μπορούμε να διαλέξουμε εμποτιστικά που διατηρούν το φυσικό χρώμα (π.χ. ATS 60) και άλλα που το εμβαθύνουν (π.χ. ΜΑ 90).

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα βερνίκια, τα οποία με την επίδραση των καιρικών συνθηκών και ειδικά της ηλιακής ακτινοβολίας αργά η γρήγορα “ξεφλουδίζουν”.

Καθαρισμός

Για καθημερινό καθαρισμό χρησιμοποιούμε ουδέτερα απορρυπαντικά (π.χ. NEUGEL). Υπολείμματα τροφών, λάδια-λίπη θα καθαρίσουν μόνο με ισχυρότερα απορρυπαντικά (π.χ. COTTOSOLV) καθώς και συγκεκριμένοι λεκέδες όπου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένα καθαριστικά (π.χ. NO RUG για σκουριά, NO SMOG για καπνό, OXIDANT για χρώματα).

Σημείωση

Όλα τα υλικά πρέπει να εφαρμόζονται σε καθαρές και στεγνές επιφάνειες σε όχι υπερβολικά χαμηλές αλλά ούτε και υψηλές θερμοκρασίες.

Κατά την εφαρμογή αποφύγετε επαφή με τα μάτια και το δέρμα και φροντίστε για καλό αερισμό αν πρόκειται για εσωτερικό χώρο.