Κτίσιμο με πέτρα 2

Share to

Κτίσιμο με Πέτρα

Στο παρελθόν λόγω έλλειψης άλλων δομικών υλικών τα πετρώματα αποτελούσαν το βασικότερο υλικό κατασκευής τοίχων. Οι Πυραμίδες του Χέοπα και η Ακρόπολη των Αθηνών, το Σινικό Τείχος, το Machu Picchu και όλοι οι ευρωπαϊκοί μεσαιωνικοί πύργοι είναι ως γνωστό φτιαγμένοι από μάρμαρα, γρανίτες, αμμόλιθους η οποιοδήποτε άλλα είδη πέτρας.

Σε όλες αυτές τις κατασκευές αλλά και στα πιο απλά πετρόκτιστα σπίτια ανά τον κόσμο η τοιχοποιία αποτελείται από το δυνατόν μεγάλους ογκόλιθους με διαφορετικό βαθμό κατεργασίας σε “πλέξιμο / δέσιμο” με μικρότερους αλλά και με διαφορετικά άλλα υλικά (συνηθέστερα ξύλο) για σταθερότητα αλλά και σχετική ελαστικότητα της όλης κατασκευής.

Στην σημερινή εποχή, για λόγους μόνωσης, ευκολίας αλλά και κόστους, δεν συνηθίζεται η κατασκευή ολόκληρης της τοιχοποιίας από πέτρα, παρά μόνο η επένδυση της. Λεκτικά όμως μιλάμε για επένδυση όταν αυτή αποτελείται από λεπτά κομμάτια (συνήθως 1-3cm), τα οποία τοποθετούνται με σουβά ή (σπανιότερα) με κόλλα και για πετρόκτιστο τοίχο όταν αυτή η επένδυση αποτελείται από πιο χοντρή πέτρα (5-25cm), η οποία κτίζεται ακουμπώντας στην τοιχοποιία.

Πλακίδια

Τα πλακίδια αποτελούνται από λεπτές πέτρες είτε σε διάφορα ακανόνιστα σχήματα είτε σε κομμένες διαστάσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να έχουν απόλυτα συγκεκριμένα μεγέθη ή 2-3 διαφορετικά που πλέκουν μεταξύ τους (π.χ. πλάτος 5-11-17 cm σε ελεύθερο μήκος).

Σκαπιτσαριστά

Τα σκαπιτσαριστά είναι επενδύσεις στις οποίες η πέτρα αφού αρχικά έχει κοπεί σε μεγαλύτερο πάχος αποκτά μια ανάγλυφη-φυσική επιφάνεια είτε με πελέκημα στο χέρι είτε σε σκαπιτσαριστική μηχανή.

Πέτρες Κτισίματος

Οι πέτρες λατομείου αποτελούνται από πιο χοντρές πέτρες σε διάφορα ακανόνιστα σχήματα (ογκόλιθοι) όπως «βγαίνουν» κατά την εξόρυξή τους.

Στην άλλη περίπτωση οι πέτρες έρχονται ήδη είτε πελεκημένες (στο χέρι) είτε τετραγωνισμένες στην πρέσσα από τα λατομεία – μονάδες παραγωγής.

Και στις δύο περιπτώσεις ο τεχνίτης τις πελεκά και τις προσαρμόζει στο επιθυμητό αισθητικό σύνολο.

Στενάρια (Αγκωνάρια)

Μια για την Ελλάδα σημαντική κατηγορία πέτρας κτισίματος αποτελούν τα στενάρια (αγκωνάρια) όπου η πέτρα λόγω σχιστότητας (συνήθως προερχόμενη από λατομεία σχιστόπλακας) παρουσιάζει την γνωστή πιο γραμμική αισθητική.