Share to

Κατοικία MC Λευκάδα

Η διώροφη κατοικία βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά που καταλήγει σε μικρή απομονωμένη παραλία, πάνω στην ακτογραμμή των στενών που χωρίζουν τη Λευκάδα από το Μεγανήσι, με φόντο το Ιόνιο και τα Ακαρνανικά Όρη, απέναντι.

Υφολογικά, η αρχιτεκτονική της κατοικίας επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πιο παραδοσιακών κτιριακών όγκων του Ιονίου και μιας σύγχρονης ανοιχτής αισθητικής που εκμεταλλεύεται  το μεσογειακό φως. Πρόκληση για τον σχεδιασμό αποτέλεσε η έντονη κλίση του οικοπέδου. Η λύση δόθηκε με αναλημματικούς τοίχους που σχηματίζουν πεζούλες καθ’όλο το μήκος του οικοπέδου, καθιστώντας το προσβάσιμο και επιτρέποντας  την τοποθέτηση πισίνας, καθώς και τη δημιουργία εξωτερικών καθιστικών και λοιπών χώρων χαλάρωσης.

Το κτίριο αποτελείται από δύο λευκούς διώροφους όγκους με δίρριχτη στέγη, οι οποίοι διατάσσονται γραμμικά με ελαφριά μετατόπιση κατά τον επιμήκη οριζόντιο άξονα, ενώ συνδέονται από ένα κλειστό αίθριο από μαύρο σοβά και γυαλί, όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος. Ο διάφανος αυτός όγκος περιλαμβάνει την κεντρική κλίμακα, λειτουργώντας  ως κάθετος  πυρήνας κυκλοφορίας που επεκτείνεται  και οριζόντια μέσω μιας γέφυρας-διαδρόμου  και στις δύο κατευθύνσεις των δύο επιπέδων.

Ένα εξωτερικό ορθογώνιο πλαίσιο δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις πλάκες των εξωστών σε πρόβολο, αγκαλιάζοντας την πρόσοψη του σπιτιού. Έτσι πλαισιώνεται κυριολεκτικά η θέα που επιτρέπουν τα συνεχή υαλοπετάσματα και των δύο επιπέδων προς τα νησάκια Μεγανήσι, Θηλιά, Σκορπιό, Σπάρτη και Μαδουρή της λευκαδικής Πολυνησίας. Η κατοικία περιλαμβάνει συνολικά πέντε υπνοδωμάτια τα οποία μοιράζονται στα δύο επίπεδα του νότιου όγκου.

Στο επίπεδο του ορόφου βρίσκονται δύο master υπνοδωμάτια με πατάρι, το ένα λίγο μεγαλύτερο  με  δύο λουτρά  και  εξωτερικό ντους. Ο βορινός όγκος φιλοξενεί  έναν  ενιαίο διπλού ύψους χώρο με κουζίνα, τραπεζαρία και δύο καθιστικά, καθώς και ανοιχτό πατάρι με ειδικά διαμορφωμένο playroom για τα παιδιά. Υφάσματα και τάπητες από φυσικά υλικά διασφαλίζουν την ηρεμία των χώρων σε ανοιχτή διάταξη.

Η χρωματική παλέτα της επίπλωσης κυμαίνεται σε φυσικές αποχρώσεις, με το λευκό να επικρατεί σε τοίχους και οροφή. Οι εξώστες, όπως και οι πεζούλες αντίστοιχα, προστατεύονται κατά το μήκος τους με χαμηλά στηθαία κατασκευασμένα από γυαλί με υδρόφοβη επικάλυψη, ώστε να μην απαιτείται συχνός καθαρισμός λόγω της εγγύτητάς  τους  με  τη θάλασσα. Τέλος, η χρήση υλικών υψηλής ενεργειακής απόδοσης τόσο στο δομικό περίβλημα όσο και στα ειδικής κατασκευής κουφώματα είχε ως αποτέλεσμα την απαίτηση ελάχιστης ενέργειας για τη μεταβολή της εσωτερικής  θερμοκρασίας της κατοικίας.