Share to

House MC Lefkada

The two storey residence is situated on a green slope that ends in a small secluded beach, on the coastline of the strait separating the islands of Lefkas and Meganisi, with the Ionian Sea and mainland Acarnanian Mountains as backdrop.

Stylistically, the architecture attempts to bridge the gap between the more traditional volumes found in the Ionian and a modern open aesthetic that takes advantage of the Mediterranean  light. The steep incline proved to be an engineering challenge. The solution was provided by retaining walls that form terraces along the site featuring a swimming pool, as well as external sitting and relaxation areas.

The building comprises two   white   double-storey volumes topped with gabled roofs; the volumes are linearly arranged with a slight offset along the longitudinal horizontal axis and are bridged by a closed atrium in black render and glass, where the main entrance is. This transparent volume contains the main staircase, a vertical circulation core that spreads out horizontally via a gallery in both directions of both levels.

An external orthogonal frame was created to pitch on the slabs of the cantilevered verandas, embracing the façade of the house and literally framing the views enabled by continuous glass panels on both levels towards Meganisi, Thylia, Scorpios, Sparti and Madouri islets of Leucadic Polynesia. The residence accommodates five bedrooms in the two levels of its southern volume.

The upper floor houses two master bedrooms with en-suites  and  mezzanines; the slightly larger one comprising two bathrooms and an external al fresco shower. The northern volume accommodates a unified double-height   space   with a kitchen and dining area, two large lounges as well as mezzanine with a   custom-designed children’s playroom. Fabrics and carpets in natural textures ensure the serenity of open plan spaces.

The colour palette of the furniture is in natural shades, with white prevailing on walls and ceilings. Verandas, like terraces respectively, are protected along their length with low parapets made of glass treated with a hydrophobic coating so as not to require frequent cleaning due to their proximity to the sea. Finally, the use of energy efficient materials in the outer shell and in bespoke window and door frames resulted in lower energy consumption for altering the room temperature of the dwelling.