Granite 1

Share to

Γνωριμία με τα Φυσικά Πετρώματα

ΠΗΓΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Φαβιέρου 24-26
Τ.Κ. 104 38 Αθήνα
Τηλ: 210 5241394
Fax: 210 5246628

…τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα έχουν γράψει μεγάλα και σημαντικά κεφάλαια-σταθμούς στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Εχουν μια μακρά ιστορία γεμάτη ομορφιά και αισθητικές συγκινήσεις…

Tο μάρμαρο, ο γρανίτης, η φυσική πέτρα, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ευρύτατα στην αρχιτεκτονική “κερδίζουν” και πάλι τους αρχιτέκτονες, τους διακοσμητές και τους κατασκευαστές και παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στα άλλα δομικά υλικά.

Η αναμφισβήτητη υπεροχή τους σε αντοχή, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά υλικά, η φυσική τους ομορφιά, οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί τους, η πολυτέλεια που προσδίδουν σε κάθε έργο και το μεγάλο πλεονέκτημα να “δένουν” αισθητικά με διάφορα άλλα υλικά και με το περιβάλλον, είναι στοιχεία που αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, όχι μόνο από τους ειδικούς, αλλά και από τον απλό κόσμο που παρεμβαίνει πλέον αποφασιστικά στην επιλογή των υλικών με τα οποία κατασκευάζει την κατοικία του.

Επιπλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας στην εξόρυξη, στη μεταφορά, στην κοπή και κατεργασία των διακοσμητικών πετρωμάτων στο φινίρισμα και στις ειδικές κατεργασίες για εφαρμογές σε εξωτερικές επενδύσεις, έδωσε τη δυνατότητα ανανέωσης του υλικού και δημιουργίας νέων προϊόντων με ξεχωριστές φόρμες και προφίλ. Διεύρυνε έτσι τις εφαρμογές του μαρμάρου και της πέτρας στη σύγχρονη κατασκευή, αναβίωσε το παραδοσιακό στυλ με χαμηλότερο κόστος και έκανε δυνατή την υλοποίηση με επιτυχία των σύγχρονων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών προτάσεων.

Σήμερα, οι εφαρμογές του μαρμάρου και της πέτρας στις κατασκευές είναι απεριόριστες. Οι πολυτελείς και ανθεκτικές μαρμάρινες δαπεδοστρώσεις, μια από τις κυριότερες εφαρμογές του μαρμάρου στη σύγχρονη οικοδομική, διακοσμούν εντυπωσιακά οποιοδήποτε χώρο σε απλές κατοικίες, σε κτίρια γραφείων, τράπεζες, ξενοδοχεία, εκκλησίες κ.ά. Επίσης, από διακοσμητικά πετρώματα κατασκευάζονται εντυπωσιακές εσωτερικές και εξωτερικές ορθομαρμαρώσεις, ενώ έχουμε και παραδείγματα αισθητικά άψογων εφαρμογών τους στην εσωτερική διακόσμηση.

Είναι βέβαιο ότι η φυσική πέτρα γνωρίζει μια νέα εποχή και χαρακτηρίζει, σαν υλικό, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αφού σ’ αυτή καταφεύγουν πολύ περισσότεροι, απ’ ό,τι στο παρελθόν, σε όλο τον κόσμο.

Αλλωστε οι εφαρμογές των διακοσμητικών πετρωμάτων στα σύγχρονα κτίρια, έχουν φάσμα ευρύτατο. Το αισθητικό αποτέλεσμα, που προσφέρουν, μπορεί να είναι εντυπωσιακό, όταν χρησιμοποιηθούν με γνώση και καλό γούστο, καθώς με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ταχύτατα και αλάνθαστα, εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία, όπως πολύπλοκα γεωμετρικά σχέδια και μοτίβα, ένθετα σε δάπεδα, μασίφ κατασκευές κ.ά., έργα που προσδίδουν ποιότητα και πολυτέλεια και αναδεικνύουν τους χώρους. Η δυνατότητα συνδυασμών χρωμάτων και υλικών, εξάλλου, δημιουργεί τεράστια περιθώρια για πρωτότυπες, αν όχι μοναδικές λύσεις διακόσμησης. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη μεγάλη αντοχή, την εύκολη συντήρηση και τη διαχρονικότητα της πέτρας διαπιστώνει αβίαστα ότι επιλέγοντας τα διακοσμητικά πετρώματα επιτυγχάνει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Γιατί πραγματικά, ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους. Άλλωστε τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα έχουν γράψει μεγάλα και σημαντικά κεφάλαια-σταθμούς στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Εχουν μια μακρά ιστορία γεμάτη ομορφιά και αισθητικές συγκινήσεις. Σε παραδοσιακές εφαρμογές ή σε μοντέρνες κατασκευές, η φυσική πέτρα είχε και εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι εφαρμογές της σε δάπεδα πολλών ιστορικών κτισμάτων, που εντυπωσιάζουν με τους αστείρευτους υπέροχους συνδυασμούς πετρωμάτων και χρωμάτων ή με τα περίτεχνα ψηφιδωτά τους.

Το πνεύμα κάθε εποχής έβρισκε πάντα γόνιμο έδαφος για να εκφραστεί μέσα από την πέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι τρόποι κοπής και κατεργασίας της, που τελειοποιήθηκαν τεχνολογικά για να γίνουν το μάρμαρο, ο γρανίτης, η πέτρα, προσιτά στον καθένα, για να προσφέρουν ποιότητα ζωής.

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ

Στη μαρμαρική τέχνη ως διακοσμητικά πετρώματα θεωρούνται αυτά που επιδέχονται κοπή σε πλάκες, λείανση ή/και στίλβωση. Στη βιομηχανία διακοσμητικών πετρωμάτων και στο εμπόριο ως “μάρμαρα” χαρακτηρίζονται γενικά τα ασβεστολιθικά και δολομιτικά πετρώματα (μάρμαρα, ασβεστόλιθοι και άλλα ιζηματογενή πετρώματα), ενώ ως “γρανίτες” χαρακτηρίζονται γενικά τα εκρηξιγενή πετρώματα, κυρίως πλουτωνίτες (γρανίτες, διορίτες, μονζονίτες, σερπεντινίτες, λαβραδορίτες, τραχείτες, ρυόλιθοι, γάββροι, χαλαζίτες κ.ά.).

Με γεωλογικούς όρους, τα πετρώματα που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και δομικά υλικά μπορούν να διακριθούν στις παρακάτω τρεις μεγάλες κατηγορίες:
• ιζηματογενή πετρώματα
• εκρηξιγενή πετρώματα
• μεταφορφωσιγενή πετρώματα

Στη συνέχεια επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση των τριών μεγάλων κατηγοριών διακοσμητικών πετρωμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις νέες Πρότυπες Προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EN) οι περισσότερες από τις οποίες θα ισχύσουν από το 2005.

Μέρος 1ο: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Μέρος 2ο: IZHMATOΓENH ΠETPΩMATA
Μέρος 3ο: ΕΚΡΗΞΙΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Μέρος 4ο: METAMOPΦΩΣΙΓΕΝΗ ΠETPΩMATA