Εσωτερική Ανάπρυξη - Ημιεπίπεδα 6

Share to

Εσωτερική Ανάπτυξη σε ημιεπίπεδα

ΠΗΓΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΒΕΕ
ΟΔΗΓΟΣ – ΜΥΚΟΝΟΣ ΣΠΙΤΙΑ
Τηλ: 210 7259083-5
www.ellkat.gr

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Αμοργιανός
Φωτογράφηση: Πάτροκλος Στελλάκης
Κείμενο: Γιώργος Αγγελόπουλος

Με φόντο την πέτρινη πλαγιά πάνω από το αεροδρόμιο στην περιοχή με το χαρακτηριστικό όνομα Κούνουπας, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε μια προνομιακή κατοικία, σε ένα δυσμενές και ιδιαίτερα κεκλιμένο οικόπεδο, που όμως εξασφάλισε μοναδική θέα προς τη χώρα και την ανοιχτή θάλασσα.

Χαρακτηριστικό αυτής της κατοικίας είναι το λειτουργικό διάγραμμα που, χρησιμοποιώντας ένα κεντρικό, διώροφου εσωτερικού ύψους χώρο – κόμβο, μοίρασε περιμετρικά τις ενότητες, σε τρια διαφορετικής στάθμης ημιεπίπεδα, ορατά από το πλατύσκαλο της ειδόδου, υλοποιώντας ένα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό απότέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα το πλατύσκαλο της εισόδου λειτουργεί ως μπαλκόνι θέασης της τραπεζαρίας 1,5 m ψηλότερα από τη στάθμη της, αριστερά του μερικά σκαλοπάτια ψηλότερα βρίσκεται η ενότητα δύο παιδικών υπνοδωματίων, δεξιά του και περίπου 2 m ψηλότερα χωροθετήθηκε το master bedroom, ενώ κάτω από τα παιδικά δωμάτια τοποθετήθηκε το καθιστικό.

Σ’ αυτή τη διάταξη, αναγνωρίζει κανείς αμέσως μια έντονη δραματικότητα και μια λανθάνουσα θεατρικότητα, που εντείνεται από την πεσσοστοιχία που κρύβει πίσω της το διάδρομο εισόδου στα υπνοδωμάτια.

Ο χρήστης του έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακού διώροφου χώρου, παρακολουθεί γύρω του το σύνολο των κινήσεων από και προς όλες τις λειτουργικές ενότητες, “εποπτεύει” το καθιστικό και συγχρόνως “αγναντεύει” τη θέα της πόλης και του μακρινού πελάγους.

Παράλληλα, ο έξυπνος αρχιτεκτονικός χειρισμός εξασφάλισε ελεγμένη ιδιωτικότητα στην είσοδο προς τις διαφορετικές ενότητες, αλλά και στο καθιστικό, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να παρουσιάσει έναν ενιαίο χώρο που “ρέει” χωρίς τη μεσολάβηση εσωτερικών χωρισμάτων.

Το ογκοπλαστικό αποτέλεσμα, ακολουθώντας το “ανήσυχο” εσωτερικό, αποσαφηνίζει και εξωτερικά την εσωτερική διάταξη, αξάροντας το διώροφο όγκο.

Το παιχνίδι των όγκων εντείνεται από την ύπαρξη της πέτρινης βάσης, που συγκρατεί το έντονα επικλινές έδαφος, δημιουργώντας μια πλατφόρμα εκτόνωσης της τραπεζαρίας, και του καθιστικού, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους, (αποθήκη, μηχανοστάσιο, δωμάτιο υπηρεσίας, ξενώνας κλπ).

Παρτέρια, πέτρινες πεζούλες καθιστικού, πέργκολες, μια μεγάλη μακρόστενη πισίνα και ένας χώρος υπαίθριας εστίασης, (που προστατεύεται από ένα πέτρινο τοίχο και μια πέρκολα), συμπληρώνουν το σκηνικό της υπαίθριας διαβίωσης.

Τα ανοίγματα υπακούουν στις “μυκονιάτικες” αναλογίες λειτουργώντας ως οπές σρο συνεχές λευκό του επιχρίσματος.

Τα δάπεδα διασρώνονται με σχιστόπλακες αναπλάθοντας το βραχώδες τοπίο και η επιμελημένη σημειακή βλάστηση προσθέτει τις μοναδικές πράσινες “πινελιές”.

Στην ίδια λογική, τα εσωτερικά δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων διαστρώθηκαν “διακριτικά” με έγχρωμη τσιμεντοκονία, ενώ στους ιδιωτικούς χώρους χρησιμοποιήθηκε δρύινο πάτωμα σε φαρδιές τάβλες – μαδέρια, πατιναρισμένα λευκά.

Οι οροφές επενδύονται με ξύλο πάνω σε ακατέργαστα δοκάρια καστανιάς.

Λιγοστά σύγχρονα έπιπλα σε συνδυασμό με επιλεγμένες μινιμαλιστικής αισθητικής αντίκες, οργανώνουν τους εσωτερικούς χώρους.

Στην εικόνα του μικρού αυτού σπιτικού συνόλου χαρακτηριστικό είναι το μικρό εκκλησάκι, που αποκομμένο από το κεντρικό κτίσμα, σκαρφαλωμένο στον βραχώδη λόφο, διεκδικεί ίσως την καλύτερη θέα, ενώ οι περιμετρικές διαμορφώσεις το ανάγουν σε ιδανικό σημείο αυτοσυγκέντρωσης και περισυλλογής.

 

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.