Φιλόξενος Κήπος 1

Share to

Ένας φιλόξενος κήπος

ΠΗΓΗ

ΠEPIOΔIKO
ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Την κατασκευή του υπέροχου κήπου της μονοκατοικίας που βρίσκεται στον οικισμό Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Αρχιτέκτων Τοπίου Ματθαιάκης Μιχάλης.

Η ιδιωτική κατοικία, (διόροφη μεζονέτα με σοφίτα) της οποίας ο κήπος περιγράφεται εδώ, βρίσκεται στο Ρετζίκι της Θεσσαλονίκης, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του οικισμού, στις βορειοδυτικές παρυφές του, με αξιόλογη θέα προς την δυτική πλευρά της πόλης και τον Θερμαϊκό κόλπο.

Μελέτη – Κατασκευή: Τεχνοτοπία
Ματθαιάκης Μιχάλης Αρχιτέκτων Τοπίου
Πάροδος Κένεντυ, Πυλαία Θεσσαλονίκης
τηλ-fax: 2310 326032

 

Ο ελεύθερος χώρος που περιβάλλει το κτίριο στις τρεις πλευρές του, δεν ξεπερνάει τα εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα και τόσο αυτός όσο και το ισόγειο της κατοικίας βρίσκονται χαμηλότερα από τον δημόσιο δρόμο.

Συνέπεια αυτής της ανισοσταθμίας ήταν η δημιουργία, από τον εργολάβο του κτιρίου, ενός τοιχίου αντιστήριξης ύψους περίπου δύο μέτρων το οποίο και αποτελεί το βορειοανατολικό όριο του οικοπέδου.

Η είσοδος στον χώρο γίνεται μέσω σκάλας, ενώ μια δεύτερη σκάλα οδηγεί στην κεντρική είσοδο της κατοικίας που βρίσκεται στον πρώτο όροφο.

Στην σύνθεση της πρότασης δόθηκε απόλυτη ελευθερία από τους ιδιοκτήτες.

Βασική αρχή σχεδιασμού αποτέλεσε η πρόθεση να αποκτήσει ο υπαίθριος χώρος τόσο βιωματικό όσο και χρηστικό χαρακτήρα, στα πρότυπα της “αυλής” των παλιότερων μονοκατοικιών, χρησιμοποιώντας ένα σύγρονο λεξιλόγιο σύμφωνο και με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν επί μέρους χώροι που αποτελούν την υπαίθρια εκδοχή του ισογείου. Δεξιά της εξόδου από την κουζίνα (φωτό 1) στήθηκε η ψησταριά, σε λιτή γραμμή, χωρίς καμινάδα και ένας πάγκος με νιπτήρα, ενώ ακριβώς απέναντι από την πόρτα, σε σημείο ορατό από το εσωτερικό του κτιρίου, τοποθετήθηκε ένα γρανιτένιο παγκάκι (φωτό 2), σημείο αναμονής για τον επισκέπτη ή ίσως καταφύγιο ενός καπνιστή.

Επόμενο σημείο της διαδρομής αποτελεί το μεγαλύτερο από τα δυο στοιχεία νερού που υπάρχουν στον κήπο (φωτο 3), έμπνευση για το οποίο αποτέλεσαν οι παραδοσιακοί κρουνοί των πλατειών ελληνικών χωριών. Τοποθετημένο σε σημείο ορατό από το σαλόνι του ισογείου και κοντά στο κύριο καθιστικό του κήπου δροσίζει την ατμόσφαιρα τους καλοκαιρινούς μήνες και συντροφεύει με τον ήχο του τον επικέπτη φιλτράροντας τους συχνά ενοχλητικούς ήχους του περιβάλλοντος.

Το κύριο καθιστικό (φωτό 4), “το σαλόνι” του κήπου, που βρίσκεται στην συνέχεια της διαδρομής, ανασηκώθηκε κατά δυο σκαλοπάτια για να αναδειχθεί τόσο το ίδιο ως στοιχείο όσο και η θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο, ενώ ταυτόχρονα “βλέπει” προς το δεύτερο, μικρότερο στοιχείο νερού, το σιντριβάνι από βασάλτη (φωτο 5).

Τα κριτήρια επιλογής των υλικών, όλα φυσικά πετρώματα, ήταν η αντοχή στις καιρικές συνθήκες της περιοχής (ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις), οι χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, καθώς και η ζεστή χρωματική παλέτα που συνθέτουν. Ως αντιστάθμισμα των σκληρών δαπέδων του μεγαλύτερου μέρους της σύνθεσης, οι δυο μικρές πλευρές του “Π” που αποτελεί ο κήπος καλύφθηκαν με ελεύθερη ψηφίδα, με σκοπό τόσο την απορροή των βρόχινων νερών όσο και την δημιουργία ενός ακόμα ηχητικού ερεθίσματος.

Η δημιουργία υπερυψωμένων χώρων φύτευσης που εναλλακτικά λειτουργούν σαν καθιστικά σε μια πολυάνθρωπη συγκέντρωση, προέκυψε ως ανάγκη από την ύπαρξη του ογκόδους πέλματος των τοιχίων αντιστήριξης που απαγόρευε την φύτευση στο αρχικό επίπεδο του οικοπέδου.

Τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν ως ένα ακόμα αρχιτεκτονικό συστατικό, υποταγμένα στην γεωμετρία του χώρου, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από την μικρή ως την μεσαία. Η επιλογή τους παραμένει σε φυτά της ελληνικής φύσης χωρίς όμως να είναι ελληνικά: οι ορθόκλαδοι ταξοί (Taxus baccata fastigiata) υποκαθιστούν τα κυπαρίσσια, τα δίχρωμα φόρμιουμ (Phormium tenax var.) που βρίσκονται δίπλα στην λεκάνη του κεντρικού σιντριβανιού θυμίζουν καλάμια και ένα νάνο πεύκο (Pinus mugho) (φωτο 6) παραπέμπει στο γειτονικό πευκόδασος του Σέιχ Σου.

Για τον κύριο φωτισμό του χώρου επιλέχθηκαν εστιακά φωτιστικά σώματα Spot που δημιουργούν ένα θεατρικό σκηνικό χωρίς να κουράζουν ή να είναι ιδιαίτερα εμφανή, ενώ οι διαδρομές υπογραμμίζονται διακριτικά από κύβους Led ενσωματωμένους στο δάπεδο (φωτο 7, 8).

Μια μικρή αυλή, μετατράπηκε σε μια διαδρομή πλούσια σε αισθητικά ερεθίσματα που προσφέρεται για ηρεμία αλλά και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ένας υπαίθριος – εσωτερικός χώρος που περιμένει να φιλοξενήσει τους ιδιοκτήτες του.